Selecteer een pagina

Neem even de tijd om dit te lezen.

De commotie in de horeca in eindhoven is heel goed te begrijpen.
Men heeft 11 weken niet kunnen ondernemen, dus ook niets kunnen verdienen. Dan eindelijk krijgt men groen licht om per 1 juni weer aan de slag te gaan en proberen iets van omzet te genereren.
Vervolgens wordt je als ondernemer verplicht om de functie van politieagent aan te nemen omdat de verantwoordelijkheid door de overheid bij de ondernemer wordt neer gelegd.
Dus buiten het ondernemen ben je jn eens ook een soort van boa.
Dat is eigenlijk een bizarre situatie. Hoe kan het zijn dat de ondernemer verantwoordelijk is voor als een gast zich niet aan de 1.5 mtr regels houdt? Het werkt ook al niet in bouwmarkten, supermarkten en zeker niet in Amsterdam tijdens een demonstratie van Black lives mathers. Waarom denkt de overheid dan dat het in de horeca geen probleem moet zijn?
Het kan toch niet zo zijn dat als persoon a door rood rijdt dat dan persoon b een bekeuring krijgt? Nou zo werkt het dus wel in de horeca op dit moment. De gasten worden geacht verstandig om te gaan en de 1.5 mtr te respecteren maar zoals ieder weldenkend mens kan inschatten wordt men wat makkelijker na een paar potjes bier op.
De 1.5 mtr is al een apart iets. In meerdere landen om ons heen is het 1.0 mtr maar hier moeten we weer iets anders hebben.
In vliegtuigen wordt je gewoon gepropt als sardientjes in een blikje… Daar kan je echt niet zonder fysiek contact te maken met je buurman in een stoel zitten. Maarrrrrr als je een mondkapje opzet is dat geen enkel probleem. Want de lucht circulatie in een vliegtuig filtert bijna alles weg. Dit is alleen nog niet wetenschappelijk bewezen, maar dat terzijde.
Op het terras (in de buitenlucht) schijnt de besmettings kans nihil te zijn. Ook daar geldt de 1.5 mtr regel.
Dit is gewoon niet werkbaar voor de horeca ondernemers.
Het is wel de weg van de minste weerstand voor de overheid om de verantwoording bij de ondernemers neer te leggen. Dat hadden we al in 2008 toen er een rookverbod kwam. Ook toen werd de eigenaar van de horeca gelegenheid verantwoordelijk gehouden en dus ook bekeurd als er een gast toch bewust of onbewust een sigaret op stak.
Nu dus weer. Als na diverse waarschuwingen van de horeca eigenaar de mensen toch binnen 1.5 mtr van elkaar komen dan krijgt de gast een boete van 390 euro maar de horeca ondernemer had beter moeten weten en krijgt dus een boete van 4000 euro.
En dit alles omdat persoon b door rood rijdt….

Te belachelijk voor woorden.